Monday, February 9, 2009

Resepi Sambal Tumis


Bahan-Bahan:
Segenggam ikan bilis digoreng
2 biji bawang merah ditumbuk
1 biji bawang Putih ditumbuk
Cili kering dikisar
Air asam jawa
Minyak
1 labu dan bawang besar dikisar halus
Belacan
Gula
Garam
Ajinomoto
Cara:
Minyak dipanaskan, masukkan bawang putih dan bawang merah. Dah naik bau dan kekuningan masukkan cili + bawang besar yang dikisar halus + gula + garam + aji + belacan dan air asam.Masak hingga cili masak sampai timbul minyak baru masukkan ikan bilis yang digoreng
Cadangan Hidangan:
Kalau buat sambal ni bayak2 tanpa ikan bilis pun takpe. Boleh buat sambal segera, tambah ikan goreng ke, buat nasi& mee goreng serta ayam masak merah pun sedap.
Tambahan:
Rahsia kesedapan sambal tumis ni terletak pada bawang besar yang dikisar
tadi. Sambal semuanya sama tapi nak tahu sedapnya sambal ni kena cuba baru tahu.

No comments: