Bahan-bahan
mee kuning dicelur
8 ekor udang harimau potong sesungut & ekor
2 biji bawang merah ditumbuk
3 biji bawang putih ditumbuk
1 sudu besar udang kering ditumbuk
1 sudu kecil cili boh
5 sudu besar sos cili
2 susu sos tomato
2 susu sos tiram
1 sudu mkn cuka / perahan limau nipis
1/2 kiub pati ayam
sayur-sayuran (carot, jagung putik, tomato)
2 biji telur ayam
bawang goreng utk hiasan
daun sup & bwg utk hiasan
1 sudu kecil gula
garam & lada sulah secukup rasa
Cara-cara
1. tumis bawang putih, merah & udang kering yang sudah di tumbuk hingga naik bau
2. masukkan cili boh, tumis sampai garing
3. jgn masuk air dulu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, cuka & gula, tumis sampai pecah minyak. dah pecah minyak baru masukkan air ikut byk mana nak kuah
4. bila dah mendidih, masukkan sayuran, kiub ayam dan udang.
5. agak-agak sayur dah masak, masukkan telur tp jgn kacau supaya telur tu tak pecah dlm kuah
6. masukkan garam & lada sulah secukup rasa.
7. tuang kuah dalam mee yang dah dicelur & tabur ler bwg goreng, daun2 dan cili potong
No comments:
Post a Comment