Friday, March 13, 2009


Bahan2.

Semangkuk isu daging ayam (di potong dadu tau nipis)

2 biji tomato(ambil sebiji yang sudah merah tua, dipotong dadu , sebiji lagi muda di belah 4)

½ batang lobak merah –dihiris nipis

4 putik jagung (dibelah 4)

sedikit kobis bunga- potong kecil

1 inci halia-diketuk

3 batang serai- diketuk

2 pelepah daun kesum

Daun sup & daun bawang (untuk hiasan)

3-4 helai daun limau purut

sebiji bawang besar- potong membulat

sebiji limau nipis (ambil juz-jika suka)

2 sudu gula pasir

garam secukup rasa

I senduk minyak untuk tumis

3 gelas air (atau lebih )


Bahan untuk ditumbuk:

5-6 biji cili api warna merah (jenis panjang)

2 ulas bawang merah

seulas bawang putih

sedikit garam



Cara masak:

1-Masukkan minyak dan bahan yang telah ditumbuk dalam periuk. (jangan panaskan minyak) . Nyalakan api kecil. Masukkan sebiji tomato merah yang telah dipotong dadu kecil.Masukkan serai dan halia yang sudah di ketuk.Biarkan merenih selama kira-kira 5-7 minit. Kacau sekali sekala supaya tak hangit. (jika cara masak betul, tumisan tak kan menyebabkan bersin, jadi api mesti kecil)

2-Masukkan ayam dan ½ cawan air. Gaul dan tutup periuk. Biarkan sampai daging ayam empuk (15 minit) .Gunakan api sederhana.


3- Masukkan putik jagung ,bunga kobis dan air .Biarkan air menggelegak. Masukkan lobak merah, tomato muda (potong 4), Daun limau purut, daun kesum dan bawang besar. Tutup periuk selama 2-3 minit. Akhir sekali masukkan garam , gula , cili api yang tidak di potong dan air juz limau nipis. Matikan api dan tutup periuk.

4-Taburkan daun sup dan daun bawang semasa menghidang.

* sedap dihidang dengan sambal belacan, timun dan sayur kailan. Juz limau nipis hanya untuk menambah kemasaman, jika ada masalah sakit gastrik, juz limau tak digalakkan.

No comments: