Remember the three R’s: Respect for self; Respect for others; Responsibility for all your actions.
Friday, March 13, 2009
Bahan2.
Semangkuk isu daging ayam (di potong dadu tau nipis)
2 biji tomato(ambil sebiji yang sudah merah tua, dipotong dadu , sebiji lagi muda di belah 4)
½ batang lobak merah –dihiris nipis
4 putik jagung (dibelah 4)
sedikit kobis bunga- potong kecil
1 inci halia-diketuk
3 batang serai- diketuk
2 pelepah daun kesum
Daun sup & daun bawang (untuk hiasan)
3-4 helai daun limau purut
sebiji bawang besar- potong membulat
sebiji limau nipis (ambil juz-jika suka)
2 sudu gula pasir
garam secukup rasa
I senduk minyak untuk tumis
3 gelas air (atau lebih )
Bahan untuk ditumbuk:
5-6 biji cili api warna merah (jenis panjang)
2 ulas bawang merah
seulas bawang putih
sedikit garam
Cara masak:
1-Masukkan minyak dan bahan yang telah ditumbuk dalam periuk. (jangan panaskan minyak) . Nyalakan api kecil. Masukkan sebiji tomato merah yang telah dipotong dadu kecil.Masukkan serai dan halia yang sudah di ketuk.Biarkan merenih selama kira-kira 5-7 minit. Kacau sekali sekala supaya tak hangit. (jika cara masak betul, tumisan tak kan menyebabkan bersin, jadi api mesti kecil)
2-Masukkan ayam dan ½ cawan air. Gaul dan tutup periuk. Biarkan sampai daging ayam empuk (15 minit) .Gunakan api sederhana.
3- Masukkan putik jagung ,bunga kobis dan air .Biarkan air menggelegak. Masukkan lobak merah, tomato muda (potong 4), Daun limau purut, daun kesum dan bawang besar. Tutup periuk selama 2-3 minit. Akhir sekali masukkan garam , gula , cili api yang tidak di potong dan air juz limau nipis. Matikan api dan tutup periuk.
4-Taburkan daun sup dan daun bawang semasa menghidang.
* sedap dihidang dengan sambal belacan, timun dan sayur kailan. Juz limau nipis hanya untuk menambah kemasaman, jika ada masalah sakit gastrik, juz limau tak digalakkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment